Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sárkányról

 

Szárnyak

Az európai sárkány denevérszerű szárnyai medlepő módon kapcsolódik a kicsi "ujjakhoz", amelyek segítséfével a sárkány képes felmászni a kopár sziklafalra (és magas épületekre).

Pikkelyek

A sárkány pikkelyei nagyon ellenállóak. A hasi részénél a legvékonyabb, de ott sem lehet könnyedén átszúrni.

Karmok

Mint az emberi haj és köröm, a sárkánykarom is szaruból áll: ha a sárkány véletlenül tüzet okád a karmaira, az szörnyen büdös tud lenni.

Látás

Az egész állatvilágban a sárkányok rendelkeznek a legjobb látással, néha azért ölték le őket, hogy a szemüket teleszkópokban használják. Lehet, hogy Galileli is sárkánylencsét használt első t6eleszkópjában,amíg rá nem jött, hogy őrőlt üvegből is  igen jó lencsét lehet előállítani.

 

 

 

Izomszerkezet

A sárkányok izomszerkezete nagyrészt egy gyík felépítésére, bizonyos tekintetben viszont a madarakéra hasonlít. A szárnytőnél található hatalmas izmok a repüléshez szügségesek. Arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a sárkányok hogyan tudnak repülni, mivel nem rendelkeznek a madarak legfontosabb aerodinamikai adottságával, azaz nem "súlytalanok". A szárny forgatása elég erőt biztosíthat a levegőbe emelkedéshez, de ha a sárkányt a priori vesszük a górcső alá - azaz ha egy elméleti és nem gey valós egyedet szemlélünk -, akkor óhatatlanul is arra a kővetkeztetésre  jutunk, hogy inkább úgy emelkednek a levegőbe, mint azok a levegő fajsúlyúnál nehezebb gépek, amelyekkel a különös "Wright Kerékpár Társoság" kisérletezik Amerikában, vagy mint a különc francia Louis Bleirot masinái.

 

 

 

Csontváz

A sárkány csontváza sokban hasomnít más gerinces csontvázához. Fontos eltérés az európai sárkány esetében, hogy négy lába és két szárnya van. A madaraktól eltérően hiányzik a furcula (villacsont), amelyre az erőteljes repülőizomzat tapad.

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 26693
Hónap: 580
Nap: 16